poniedziałek, 21 lutego 2011

Mleko+jajko

Kiedyś przepis ten podał mi Pan Marek Łabaj.

Skład:
1/2 szklanki mleka - najlepiej wiejskiego
1 jajko

Sposób przygotowania:

Jajko wbić do mleka i dobrze całość rozmieszać w szklance (najlepiej roztrzepać widelcem).
Następnie szklankę umieścić w wodzie i całość podgrzewać do wrzenia.
Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i na małym ogniu gotować, aż jajko się zetnie. Co jakiś czas przemieszać.



Gdy otrzymamy konsystencję klusek lanych przelać całość na drobne sitko i dobrze przepłukać wodą.
Do tak przygotowanej karmy możemy dokładać witaminy (polecam Fishtamin firmy Sera), substancje wybarwiające itp., a w razie konieczności leki.


Pokarm nie brudzi wody, a ryby zjadają go bardzo chętnie.

Nie należy podawać go w zbyt duzych ilościach, bo zalegające resztki będą brudziły wodę i zatruwały ryby.
Super nadaje się do karmienia narybku, oczywiście po przetarciu przez drobniutkie siteczko.
Jest to pokarm wysokobiałkowy, więc narybek karmiony nim bardzo ładnie rośnie.
WSZYSTKIM RYBKOM ŻYCZĘ SMACZNEGO !


3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy blog. Przepis przypomnia mi jak tata karmił ryby gdy byłem dzieckiem Zaprasam do mnie. http://bydgoskiakwarysta.cba.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. dzękuję, na pewno zajrzę

    OdpowiedzUsuń